Network Menu

Tidigare brev

Vaknar tidigt av morgonsolen, en snabb kaffe och på med bikini och sommarkjolen. Cyklar grusvägen ner till badet, stannar förbi i kiosken för korsordsbilagan från Aftonbladet. Tittandes på kryss både på både hav och land, det börjar bli lite jobbigt med all sand.

Dags för ett dopp denna heta julidag, det blir mer än bara några snabba simtag. Dagen fortskrider och min bästa stund är sådär runt kl fem, ja ni vet när alla börjar gå hem.Hopp och lek avtar och därmed stoj och stök en doft börjar sprida sig från stugorna med härlig BBQ-rök. Innan middagen, några salta chips och ett glas rosé, har egentligen väntat hela dagen på att denna stund ska ske.


Vi fortsätter vårt månadstema och Lydia, Swea KL’s medlemsansvarig berättar om månaden Juni.

Första härliga sommarmånaden. ☀️Skir grönska. ☘️ Skolavslutning. 🌼 Studenten 🎉🎶 Det efterlängtade sommarlovet är äntligen här. Semesterperioden börjar. Midsommar. 🇸🇪🎶☀️Svenska jordgubbar 🍓

Juni detta året blir annorlunda för mig och maken. Allting är annorlunda detta året.
Ingen resa till ”hem” till Helsingborg i juni. Inget besök på Fredriksdalsparken på midsommar. Ingen resa till London för att träffa barnen ❤️

Istället blir det en juni och resten av sommarmånaderna, i Malaysia 🇲🇾 för hela slanten. Inte så illa det heller. Garanterad värme 😎 Någon regn- och åskskur emellan åt men varmt! Inget klagande på svalt väder eller vertikalt regn.

Vi har hittat det fina i att stanna här. Golfspel varje vecka, två gånger per vecka t o m.
Midsommarfirande med Swea, blir fin fint. 🇸🇪🎶☀️
Promenaderna längst Sundet har ersatts med promenader i KLCCparken, Lakegardens och hiking. Juni och resten av sommaren kommer trots allt bli bra!
GLAD MIDSOMMAR på er alla! 🌼🌼
Njut av var ni är i stunden. 💖

 

SOMMARHÄLSNING, juni 2020

– Snälla, snälla, plocka in en bukett syrener till mig och ta en bild, sa jag till mina pojkar idag. Och Marcus gjorde det! En vas full med sommar från Jogersö kom till mig via Whatsapp. Så vackert och så snällt!

Jag gör nämligen alltid så när jag kommer hem i början av sommaren dvs tar in ett fång med syrener i köket. På samma sätt som att jag alltid äter leverpastejmacka med Önos smörgåsgurka första kvällen hemma eller att jag fortast möjligt knådar ihop en vetedeg till bullar. Jag är nog inte ensam just nu i längtan efter både det ena och det andra där hemma men mest av allt vill man ju bara få träffa sina kära barn, föräldrar och vänner, eller hur?

Jag har äntligen vant mig vid tanken att det får bli en sommar här i Malaysia men väl där i tanken känns det faktiskt inte så tokigt! Det finns ju massor att upptäcka här och om vi bara får röra på oss lite mer så lockar paradisstränderna på östkusten och kanske också en och annan golfresort.

Några av er har redan åkt hem till svenska sommaren och jag hoppas att ni njuter i massor av all ljuvlig grönska just nu. Förstår att ni också så klart är begränsade i dessa konstiga tider men till hösten kommer vi ses igen, trots allt, med ny skön energi. Då kommer det, som vanligt, finnas ett gediget Sweaprogram här i KL som bara väntas på att få kickas igång.

Till hösten kommer också några av er saknas i vår härliga grupp. Det är ju så det är livet som expat! Fast i år känns det lite extra tråkigt att vi inte har kunnat säga hejdå till er som vi brukar men jag vill att ni ska veta att vi önskar er alla all lycka på era nya äventyr var det än må vara.

Som tur är får vi träffas lite mer nu och kan därför fira Sveriges Nationaldag tillsammans! På lördag, den 6e juni, håller Therése den efterlängtade Live quizen på Sasso Rosso och vi hoppas på att se så många som möjligt av er där. Sveriges Nationaldag kräver ju lite extra så det blir musikquiz med svenskt tema så klart! Det kommer säkerligen svänga! Bord är bokat till kl 6 och vi äter och dricker italienskt. Anmälan och all info hittar ni på Klotterplanket. Varmt välkomna allihop!

Sen har vi Midsommar, finaste högtiden av dem alla enligt mig, och den måste vi bara fira tillsammans när vi nu i år är ovanligt många kvar i Kuala Lumpur. Så håll utkik på Klotterplanket men gör redan nu en notering i kalendern på lördagen den 20e juni, ” Midsommarfirande med Swea i Lake Garden” för det vill du inte missa!

Utöver det hoppas jag att vi kan ses på spontanpromender runt om i KL och på en gofika på något av alla KLs härliga fik lite då och då under kommande sommarmånader.

Med det vill jag önska er alla en riktigt fin och glad sommar!

De varmaste hälsningar
Marita Viksten
Styrelseordförande

 

Idag, 12 mars, träffades donationsarbetsgruppen hos Charlotte Ashton för att planera våra 2 workshops senare i vår med projekt Our Malaysia. God frukost, supertrevligt och massa energi och idéer! Tack Charlotte och alla andra!

Samtidigt som vi brainstormade kring hur våra workshops skulle kunna se ut lärde vi oss också hur våra nya Husqvarna maskiner fungerar. Att maskinerna har en finess där tråden träds automatisk visade sig bli förmiddagens största utmaning😂

Nästa gång arbetsgruppen ses ska vi bla testa fler maskiner och provsy några produkter. Ni som vill vara med och bidra är varmt välkomna.

Marita Viksten

 

God fortsättning!

Med några få dagar kvar av 2019 så är det hög tid att presentera vårens SWEA KL aktiviteter. Vi hoppas att ni hade lika roligt som oss under hösten. Höjdpunkten, deltagarmässigt, var helt klart Hemliga barrundan i China Town, aldrig trodde vi att det skulle dyka upp så många, så himla kul! Vi tar med oss energin från hösten och hoppas att innehållet i programmet för våren ska kännas minst lika spännande och ha något för alla.

Tack ni som svarade på enkäten inovember, det gjorde planeringsarbetet lite enklare. Vi har inte fått med alla önskemål den här gången, men fortsätt gärna använda Klotterplanket om du tänkt besöka ditt favoritcafé eller vill tipsa oss andra om sevärdheter.

Programgruppen behöver alltid förstärkning, tveka inte att höra av dig om du vill vara med!!

Mer information och inbjudan till respektive aktivitet kommer som vanligt på Facebook.

Vi ses nästa år!

Hälsningar från Hoi An

Ännu ett Sweaår är till ända och julen står för dörren. Jag vill passa på att tacka er alla Sweor, både ni som lägger tid och energi i styrelsearbetet men också ni medlemmar som bidrar med er närvaro, glädje och engagemang i Sweas aktiviteter. Det är med alla er som vi tillsammans skapar ett alldeles unikt Swea, utvecklas, drivs framåt och inte minst motiverar ni mig till att fortsätta mitt Sweaarbete. Tack!

Nytt år brukar betyda nya mål och kanske nya strategier men det handlar också om att göra en snabb tillbakablick på det som fungerade bra året innan. 2019 var ett lyckat Sweaår i Kuala Lumpur så vi krånglar inte till det inför 2020. Vad menar jag med lyckat Sweaår? Jo, vi blev några fler medlemmar, vi hade något fler anmälda till våra aktiviteter, vi blev mer synliga på sociala medier och uppmärksammades internationellt för bla Klotterplanket och ”What in the world is Sweden” och den så viktiga feedbacken från er medlemmar var positiv. Så vi bygger vidare på allt som fungerade istället för att ”uppfinna hjulet igen” och fortsätter hjälpas åt och uppmuntrar varandra i arbetet, tycker jag.

Julen då, tänker ni! Ska hon inte skriva en julhälsning?! Såklart jag ska!

Som många av er redan vet är jag bagardotter så ni förstår säkert vad jag förknippar julen med. Det är såklart fortfarande alla dofter och smaker från mina föräldrars konditori trots att det nu är mer än 20 år sedan det såldes. Jag växte upp där och det ligger liksom i mitt dna att knåda, spritza och äta godsaker när tillfälle ges och julen är verkligen en favorithögtid för man kan ju baka i det oändliga! Att baka är verkligen som terapi för mig! Det är förhoppningsvis lugnt, tyst, harmoniskt och har man tur blir slutresultat fantastiskt. I går föll alla bitar på plats och mina saffransbullar blev precis så som jag och mina pågar vill ha dem! Gula, smöriga, luftiga och alldeles ljuvliga. Japp, det fick bli en till kvällsfikat och det får bli en till frukost också, tror jag. Men höjdpunkten är ändå när jag får stå bredvid pappa i Skåne och koka klenäter och packa väskan full med alla hans godsaker som vi inte kan vara utan till jul, min familj och jag.

Imorgon är det Lucia och jag hoppas ni alla också får avnjuta en god lussebulle och en god pepparkaka till något slags lussefirande. Jag tänker bänka mig framför tvn, tända lite ljus och njuta av årets direktsända luciatåg från Gränna. Det är mitt årliga startskott för julfirandet!

God Jul och Gott Nytt År!

Marita Viksten

Styrelseordförande Kuala Lumpur

 

Our Malaysia – Projects that help people help themselves 

Jag och Lotta Stenberg volontärarbetar sedan några år tillbaka på en flyktingskola för barn från Myanmar. Skolan heter Hriphi Community School och har ca 30 barn i åldrarna 5-12 år. Hriphi är en liten by i delstaten Chin där alla barn kommer ifrån. Familjerna bor i området och föräldrarna jobbar i närheten. I Myanmar är de förföljda p.g.a. sitt ursprung och sin religion, därför har de flytt till Malaysia. De flesta av dem har bott flera år här med förhoppningen om att kunna flytta till USA eller Australien en dag.

Lotta och jag undervisar barnen en förmiddag i veckan.  De har undervisning i engelska, matematik och naturvetenskap. Jag hjälper även till med lite allt möjligt på skolan som t.ex. att rekrytera nya volontärer, hålla kontakten med UNHCR och andra organisationer, utveckla skolan samt att hjälpa våra äldre barn att fortsätta sin utbildning på en malaysisk skola, Dignity for Children Foundation, som ligger i närheten.

För ett år sedan startade jag ett projekt, Our Malaysia, med Ellika Gabrielsson, en kompis som nu har flyttat tillbaka till Sverige. Our Malaysia hjälper mammorna till barnen i vår skola att starta sina egna företag hemifrån där de syr olika väskor, förkläden mm. Tanken är att mammorna skall kunna jobba hemifrån samtidigt som de tar hand om sina yngsta barn. Mammorna tjänar pengar till familjen och kan på så sätt ge de äldre barnen en möjlighet till fortsatt utbildning istället för att ta hand om sina yngre syskon eller börja jobba redan när de är 13 år gamla.

Jag älska mitt arbete med barnen och mammorna! Genom mitt voluntärarbete får jag se hur barnen utvecklas, ständigt lär sig nytt och det ger mig så mycket glädje. Mammornas självkänsla har stärkts när de nu kan försörja sin familj och ge sina barn en bättre start i livet än vad de själva hade.

Om någon är intresserad av att veta mer eller på något sätt skulle vilja stödja Hriphi Community School eller Our Malaysia får ni gärna höra av er till mig eller Lotta.

Hälsningar

Charlotte Ashton och Lotta Stenberg

Min adopterade familj

Det är mörkt ute, nästan midnatt. Michi är ute och reser och jag är ensam på Langkawi. Lite på flykt undan hazen och den otroligt dåliga luften. Jag reser mig från soffan och har just stängt av The Handmaid´s Tale. Kikar ut genom fönstret och ser Shadow, vår lille vildhund som adopterat oss. Han har krupit upp i en stol med nosen vilande mot ett armstöd och ett par av tassarna och en del av svansen hängande ut över stolskanten. Han sover lugnt i förvissningen om att ingen märker hur busig han har varit. Hjärtat sväller av ömhet och jag vill gå ut och klappa honom lite, men låter honom sova.

När jag ser honom så kan jag inte låta bli att göra jämförelsen med oss alla som är här. Lite som vildhunden har vi lämnat vår flock och adopterat en ny familj. Långt borta från släkt och vänner får vi knyta nya band som till slut är nästan lika starka som de vi lämnade. Från att vara nersläppta på en plats vi inte kan något om, lite vilsna, så finns det alltid någon som räcker ut en hand och visar att de finns. Ger oss lite kli och godis.

SWEA fyller på många sätt rollen av vår familj. Kankse organisationen i sig i viss mån, men framförallt alla dessa fantastiska mäniskor som sökt sig dit. Som minns hur de första stapplande stegen på ny mark var och hur mycket man uppskattade att få fråga en miljon frågor och se att det även här fanns potential för nya vänner, nya möjligheter och en plats där man kunde få ha det riktigt bra. Ett helt annorlunda liv mot vad de flesta av oss hade hemma med jobb, struktur och tider att passa.

Vi kom hit för sexton år sedan och skulle stanna här i två år. Att vi fortfarande är kvar säger väl en del. Vår familj här har växlat, några finns kvar här sedan vi kom och andra har kommit till efter hand. Jag kan bara reflektera över hur fantastiskt livet här är och så många som jag kan räkna upp tillhörande min nya familj. Stort tack till er alla därute att denna ”vildhund” fått adoptera er!

 

Värvningskväll 4 september

Det är dags för höstens sedvanliga värvningskväll i Kuala Lumpur! I år börjar vi hemma hos mig med lite mingel och en presentation av Sara Hedin om Business Swedens arbete. Sen, för de som känner för det, korsar vi gatan och avslutar kvällen på Bar Trigona. Håll utkik efter inbjudan på Facebook!

Jag önskar er alla varmt välkomna och hoppas på att se många välbekanta ansikten men också på att göra nya bekantskaper! Om du inte är medlem än så är det min förhoppning att du blir bra sugen på att haka på vårt härliga gäng efter att ha läst några av våra medlemmars ord nedan för…

Vi har kul ihop!

Vi lär oss av varandra!

Vi stöttar varandra!

…och för min del ger alla dessa nya möten och aktiviteter härlig energi i vardagen!

Välkommen!

Marita Viksten

Styrelseordförande Kuala Lumpur

 

Några ord från våra medlemmar

Jag gick med i SWEA för att ;

Få tillhöra en svensk gemenskap ute i världen där mötet med andra Svenska kvinnor, med samma kulturella referenser och traditioner men med olika erfarenheter i livet, var viktigt. Detta har bidagit till många fina möten, nya vänner och erfarenheter som skapat en trygghet i det nya hemlandet.

~Karin Wafa

Nytt land, ny stad, lätt att känna sig ensam och vilsen. Att få gå på kaffemorgon och träffa svenskar med olika erfarenheter, få råd och tips, dela telefonnummer, bli inbjuden till lunch. Det betydde jättemycket för mig. Har träffat så många fina människor och vänner genom SWEA.

~Åsa Wallmark

Swea KL startade upp 2004 precis när vi flyttade hit. Då var det ett fantastiskt sätt att lära känna andra svenskor och få hjälp med alla de tusentals frågor man hade i början. Nu är jag efter sexton år fortfarande kvar i KL och med i SWEA. .Många aktiviteter har jag redan provat, andra är nya så där kan man välja och vraka, Skälen att vara med i SWEA är idag helt andra. De flesta som flyttar hit stannar inte kvar så länge som vi. Då är SWEA ett fantastiskt sätt att lära känna de nya svenskor som dyker upp, eftersom gamla vänner flyttar och man behöver fylla på med nya. Önskan om att vara med i SWEA kan variera beroende var man befinner sig både platsmässigt och i livet, men det finns alltid en anledning att vara med

~Anki Cederkvist

När min man fick ett jobberbjudande i Malaysia blev jag orolig och nervös, jag som hade ”allt” hemma i Sverige. Kompisar och familj och är oerhört hemmakär. Googlade lite och hittade att Swea fanns i Malaysia. Bättre mottagande kunde jag inte få i mitt nya hemland. Fika, lunch, aktiviteter, fester osv osv… Likasinnade glada tjejer som tar hand om varandra – alltid!! Utan swea hade jag inte varit hemma i Malaysia.

~ Emma Flink

Det är underbart att ha ett lokalt nätverk av svenskar.

Som medlem ges du möjlighet att delta på olika aktiviteter med andra Sweor. Du kommer därmed snabbt in i ett socialt sammanhang. Du får tillgång till människor som förstår din situation dvs. hur det är att leva utomlands.

Som ny på en ort är det tryggt/bekvämt att träffa andra Sweor som kan ge tips var du skall handla, tandläkare, läkare, bank, frisör etc. Efter en tid när du själv får erfarenhet av det ”nya” landet kan du själv dela med dig av erfarenheter och hjälpa andra som är nya.

Swea KL är den tredje avdelningen inom Swea jag är med i. Jag har tidigare varit med i Swea Washington DC och Swea Bangkok. Några Sweor jag träffat tidigare har blivit vänner ”för livet” och det tror/hoppas jag även att några inom Swea KL kommer att bli.

~ Eva Ackerstierna

Hälsning från programgruppens ordförande

Välmående, kultur, umgås och ha kul!

Med bagaget fyllt av härliga stunder med nära och kära på annan kontinent så börjar många av oss nu komma tillbaka till KL. Visst kan det kännas vemodigt och avståndet upplevas som lite extra långt när skyltarna på flygplatsen vittnar om att vi, för vissa, nu är tillbaka i vårt tillfälliga hemland igen. Men jag väljer att inte misströsta. SWEAs medlemstidning väntade i postfacket och den gjorde mig glatt påmind om det härliga programmet vi planerat för hösten. Den 4 september kör vi igång med värvningskväll, vilket naturligtvis alla är välkomna till. Vad passar inte bättre än att ses över en drink eller två och berätta om vad vi har gjort i sommar? September bjuder i övrigt på en rundtur i Chinatown och naturligtvis en av årets höjdpunkter – kräftskivan!

I oktober har vi lagt in en hög växel med mycket fokus på mat och vin. Vad sägs om att lära sig surdegsbaka, laga malaysisk mat och förkovra sig i italienska viner? Jag är på! Vi uppmärksammar också att oktober är den månad där vi tänker lite extra på bröstcancer, detta genom en promenad i KLCC parken med rosa tema. Kanske att vi kan inspirera andra Sweor att göra detsamma?

November innehåller kvällsaktiviteter så som barrunda och middag. Ett härligt sätt att umgås, så ta gärna med någon som du tycker om. Extra roligt är att de som jobbar också kan ha möjlighet att delta. Vi är även i planeringen att besöka Gilda Beauty, ett svenskt skönhetsmärke som håller på att etablera sig här i Malaysia.

Som vanligt blir det en kaffemorgon och en lunch i månaden under hela hösten med start i september. Datum för alla programpunkter hittar du på SWEAs Facebook sida.

Innan jag avslutar vill jag passa på att påminna om Klotterplanket. Har du varit på någon bra restaurang eller ska du gå på något event, tipsa gärna oss andra!

Hälsningar

Therese, programansvarig

Hälsning från ordförande

Nu fångar vi in sommaren och våra sommarlov! Många av oss har planerat och drömt om sommaren hemma i Sverige ett tag nu! Vi längtar efter våra nära och kära eller kanske bara något så enkelt och gott som svenska jordgubbar. Några av oss planerar att stanna här i trakten för att fortsätta att upptäcka allt det vackra och spännande som Malaysia har att erbjuda. Men hur planerna än ser ut så ska vi ska inte tro det blir sommar ifall vi inte sätter fart och gör det lite somrigt… så det är dags nu att fixa, dona, planera så att vi kan njuta! Jag har fått uppleva mina första 6 månader med er här i Kuala Lumpur som styrelseordförande och tiden har rusat förbi! Oj, vad jag har lärt mig mycket av er kära medlemmar och styrelsemedlemmar. Jag känner en stor tacksamhet att ni alla har tagit emot mig med öppna armar och svarat tålmodigt på alla mina frågor. Jag tycker vi alla ska ge varandra väl godkänt! Tänk att gå på sommarlov och vara godkänd i allt, skönt, eller hur? Alla ni som bidrar och jobbar på med våra styrelseuppdrag, projekt, program, fester och dyl, NI ÄR FANTASTISKA i ert engagemang. Tusen tack! Idag hade vi sista styrelsemötet inför sommaren. Vi klarade av det snabbt, effektivt och ivrigt för att efteråt sammanstråla i ett sommarmingel vid poolen där vi passade på att fira Swea 40 år än en gång. Det blev en härligt glad tillställning i all sin enkelhet med många av er på plats. Som vanligt kommer det säga swisch och så ses vi här igen i augusti/september fulla med energi och en längtan efter vår malaysiska vardag i Kuala Lumpur! Då är vi, Swea, här och väntar på er med ett spännande program som vår programgrupp har snickrat ihop. Håll utkik efter programmet på FB! Själv packar jag väskan om 7 dagar men innan dess hinner jag med en nationaldagsfika den 4e juni och jag hoppas på att se er som är kvar där! Ni vill absolut inte missa alla goda bakverk, lovar! Sist men inte minst önskar jag er alla fina sweor i KL en alldeles ljuvlig sommar med era familjer och vänner! Marita

 

Jag är så glad och tacksam att jag fick uppleva 40-årsfirandet av Swea den 11e maj här i Kuala Lumpur.  Ett stort tack till vår dedikerade festkommitté för en lyckad tillställning! Hela helgen har vi kunnat höra skönsång och följa glada, fina och vitklädda Sweor från all världens hörn. Men att få dela den här minnesrika kvällen med många av er Sweor i Kuala Lumpur får nog betraktas som årets höjdpunkt hitintills! Tänk att något som hade sin början i ett garage, tack vare Agneta Nilsson, i Manhattan Beach var ett frö till ett sådant spännande och alldeles unikt nätverk med nästan 7000 medlemmar idag.

Sommaren närmar sig, några har redan åkte hem på sommarlov och andra åker mycket snart. Men än finns det en del programgodbitar kvar! Vad sägs om vinprovning med vår alldeles egna sommelier, kaffemorgon, bokklubb och sist men inte minst ett sommarmingel den 30e maj. Vi tar chansen att fira Swea 40 år igen för alla er som inte kunde närvara i helgens festligheter men vi passar också på att önska varandra en fin sommar under sköna former! Så, håll utkik på Facebook och varmt välkomna alla fina Sweor i Kuala Lumpur!

Väl bemött!

Marita Viksten, 13 maj 2019

Ordförande

 

Hälsning från ordförande Marita Viksten 25/2 2019

2018 års informativa årsmöte är avklarat och alla vi som närvarade fick avnjuta goda semlor tillsammans med ett härligt glatt gäng ”Sweor”. Som nytillträdd ordförande efter Pia Ridström ser jag fram emot allt nytt jag kommer lära mig av alla er aktiva medlemmar. Vi har massa spännande aktiviteter att se fram emot, som vår eminenta programgrupp har satt ihop, inför våren. Det kommer bli fartfyllda aktiviteter såsom go-cart och forsränning men också lite lugnare aktiviteter som batikmålning och undervisande möten som t.ex. med The Hive – Bulks food där vi får lyssna till Claire S. och” A talk about living A Zero Waste Lifestyle.” Detta är bara ett axplock av allt som händer i vår. Samtliga aktiviteter hittar ni som vanligt på Swea Kuala Lumpurs Facebook sida.

Sist men inte minst så bjuder vi in till Världens största 40-årsfest! Den 11 maj firar vi att Swea grundades av Agneta Nilsson i Los Angeles 1979 och då är alltså alla 7000 medlemmar inbjudna att fira jubilaren i respektive SWEA-avdelning jorden runt. Här i Kuala Lumpur kommer vi klä oss i vitt som sig bör, duka i blått och gult och fira naturligtvis! Håll utkik på Facebook för mer information!

Mig når man bäst på min mail marita.viksten(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com. All input och alla frågor är välkomna!

Väl mött!

Marita Viksten

Styrelseordförande